sunnuntai 26. lokakuuta 2014

viikko 43

MA: PK-pyöräily Tacxilla viidellä kiihdytyksellä. Aamulla luonnollisesti fyssarin määräät liikkeet.
TI: Aamulla PK-juoksu ja illalla intervalleja matolla 4*1000m vauhdilla 15km/h.
KE: Aamulla taas fyssarin liikkeet ja illalla kevyt pyöräily
TO: PK-juoksu
PE: Helsingissä nopea puolen tunnin sali
LA: Kirjamessuilla panelistina
SU: Matkustusta takaisin Ouluun

Yhteensä hieman vajaa 5,5 tuntia reenin poikasta.

43. viikon ajatelma. Koko viikko meni miettiessä sellaista että jos Pentti juoksee viikossa 5 tuntia ja etenee sinä aikana 40km. Toisaalla taas Kari juoksee viikossa 50km ja käyttää siihen aikaa 4 tuntia. Kumpiko miehistä juoksee viikon aikana enemmän? Mietin tuota ainakin kahdeltakymmeneltä eri kantilta. Ottaen huomioon miltei minkä tahansa asian. Olipa kyseessä iskunkestävyys, painon pudotus, kisaan valmistautuminen, aloittelija jne jne.....En saanut ratkaistua että kumpi, useamman perusteen mukaan, olisi se joka heistä juoksee viikossa enemmän. Osaatko sinä kertoa sen?

sunnuntai 19. lokakuuta 2014

viikko 42

MA: 45min lihaskuntotreeni + pyöräilyä töihin sekä pyöräilyä autotallissa tacxilla.
TI: aamulla peruslenkki, illalla matolla vauhtileikittelyä 500m pätkissä vauhdeilla 10,12,5 ja 15km/ tuo kolmesti läpi.
KE: 45min lihaskuntotreeni
TO: Työkiireitä, mutta ehdin käydä vetämässä 20min mäkijuoksua.
PE: 45min fysioterapia + Venetsialaiset mökillä
LA: Venetsialaisista toipumista, mutta myös kevyt 45min hölkkä.
SU: Venetsialaisista toipumista

Vähän vajaa 6 tunnin viikko.

Yhteensä tässä kuussa 878min urheilua toistaiseksi (46min/päivä), josta
60% ollut alle 120 sykkeellä,
13% 120-130 sykkeellä,
19% 130-140 sykkeellä,
6% 140-150 sykkeellä ja
1% yli 150% sykkeellä.


42. viikon ajatelma. Ikävä tämä on taas kerran myöntää, mutta pakko se on. Jälleen kerran liikuntalääketieteessä on todistettu se että terveellisempää ja parempaa ihmiskropalle on lihavoimaharjoittelu, kuin kestävyysrahoittelu. Tällä kertaa sama asia testattiin verenpaineen laskulla. Verenpainehan on WHO:n mukaan suurin riskitekijä ihmisen terveydessä. Verenpaineen laskussa parasta mahdollista liikuntaa on lihasvoimaharjoittelu. hirveästi ei ollut väliä kestääkö voimaharjoittelu 30, 40, 50 vai 60min. Kolme kertaa viikossa suoritettuna se toimii jokatapauksessa hyvin terveyttä edistävänä liikuntana. Huomattavasti paremmin kuin kestävyysurheilu, kaikilla ikäryhmillä. Siispä kaikki kuntosalille mars mars!

sunnuntai 12. lokakuuta 2014

viikko 41

MA: Lihashuoltoa 45min ja puoli tuntia Tacxilla pyöräilyä
TI: Juoksentelua naapurustossa
KE: Aamulla lihashuolto, illalla juoksumatolla juoksua
TO: Ilmeisesti lepo tänään
PE: Aamulla fysioterapiassa käynti ja sen jälkeen Kuoriemin kanssa Syöte-Seikkailu-kisaan
LA: Syöte-Seikkailu-kisa
SU: Syöte-Seikkailu-kisa

Tämmönen vähän lepposempi viikko tähän väliin ;) Tosin sunnuntain olin niin väsynyt illalla ettei jaksanut juuri edes silmiä auki pitää sohvalla maatessa.

41. viikon ajatelma. Yksi helpoimmista oman vauhdin kasvattajista ja vammojen estäjistä on videointi. Ensinnäkin miltei jokaisessa älypuhelimessa on tarpeeksi hyvä videokamera, jotta saa omaa tekniikkaa kuvattua ja näytettyä sitä jollekkin ammattitaitoiselle henkilölle joka osaa videon perusteella löytää virheitä ja korjata tekniikkaa. Tätä kuitenkin käytetään todella vähän vaikka tämä olisi käytännössä miltei ilmainen keino meille jokaiselle. Halusitpa parantaa askelta tasamaalla juoksussa. Toivotko nopeutta uinnissa volttikäännökseen (tiesitkö muuten että uinti on ainut urheilulaji, jossa kääntyminen nopeuttaa suoritusta, tai sen pitäisi nopeuttaa)? Oletko epävarma luisteluhiihdon tekniikastasi ylämäessä? Tiedätkö miten melonnassa käytetään hartioita ja käsiä oikeaoppisesti? rullaatko oikein rullaluistimilla, vai meneekö sinulta energiaa hukkaan? Kaikkiin tämmöisiin ja moniin muihin on apuna videointi. Paitsi että sillä saa itselleen lisää vauhtia, niin sillä todellakin on mahdollista välttää monia rasitusvammoja. Siispä kaikki videoimaan tekniikkaa ja kyselemään guruilta että kuinka hurisoo =D

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

viikko 40

Jotain vois alkaa oikeasti tekemään ettei makoile vaan kuntoa huonommaksi. Paino on taas 10kg liian paljon, mutta onpa kyllä ollut kivaa lepäilläkkin.

MA: Todella pikainen uinti uimahallissa työkiireiden vuoksi. Oli ajatus uida 20min, mutta 6min uinnin jälkeen altaan valtasivat vesijumppaajat. Toisessa altaassa oli vain yksi rata, jossa oli uimassa parikymmentä ihmistä, joten tästä tuli oikeasti vain 6min/300m reeni =D
TI: Työmatkapyöärilyä 60min.
KE: Salilla juoksumatolla 2,5km verryttelyä sen jälkeen puolen tunnin sali ja päälle taas 2,5km verryttelyä.
TO: Tacxilla 20km pyöräilyä kotona.
PE: Aamulla 45min jumppa ja päivällä. Salille luonnollisesti omia jalkoja apuna käyttäen ja siellä 7km vauhtileikittely matolla.
LA: Lepo, eilisten paljubileiden takia.
SU: Parin tunnin mittainen mattojuoksu. Juoksin lokakuun mattopuolimaratonin, keskisykkeellä 128.

Tämän viikon urheilut olivat 7 tunnin mittaiset. Eli tunti päivässä.

Lokakuun alussa päätin siirtyä Garminin omaa palvelua huomattavasti parempaan Sporttracksiin. Siinä on kaikki kunnossa. Saa raporttia ja käppyrää juuri sellaista kuin haluaa. Olipa sitten kyse paljonko olet juossut kengillä tai millä sykealueilla olet liikkunut. Esimerkiksi näiden viiden ensimmäisen lokakuun päivän sykealueet ovat menneet näin:
Kevyttä liikuntaa: 175min
PK1 liikuntaa: 85min
PK2 liikuntaa: 76min
VK1 liikuntaa: 9min
VK2 liikuntaa: 8min
Max1: liikuntaa: 0min
Max2: liikuntaa: 0min

Nuo alueet tein itse tuonne perustuen labratestituloksiin. Minulla esimerkiksi PK1 alue on juoksussa sykeväli 120-130 ja pyöräilyssä se on sykeväli 110-120. Tuo tuossa ohjelmassa on hienoa että se ymmärtää että eri lajissa eri syke voi kuulua samaan kategoriaan. Siksipä kirjoitan tästä tämän viikon ajatelmankin.


40. viikon ajatelma. On se kyllä kumma että nämä maailman isot urheilurannetietokoneiden valmistajat (Garmin, Polar, Suunto) eivät saa nuista omista käyttöliittymistään ja nettipalveluistaan sellaisia niinkuin jotkut muut. Esimerkiksi Sport Tracks on valovuoden edellä nuiden järjestelmiä. Voit tehdä vaikka minkälaisia analyyseja ja raportteja sieltä. Voit seurata jokaisen oman laitteesi elinkaarta (vaikka paljonko kisakenkiisi kertyy kilometrejä), voit muokata sykealueita eri lajeihin tai tyyleihin miten haluat. Mikäli haluat maratoonarina seurata paljonko juokset yli tavoite vauhtisi/sykkeesi viikossa, kuukaudessa, vuodessa tms. niin se onnistuu helposti. Voit myös tehdä itsellesi alueen vaikkapa että kuinka paljon olen kesällä joussut alueelle 4.22-4.37min/km ja näet sen helposti tuolta palvelusta. Sama myös jos haluat tarkastella että kuinka paljon olet liikkunut sykevälillä 142-147 niin yhtä helposti tämäkin on tuolta katsottavissa.

Kartat, vertailut, reitit, ihan mitä vain keksit seurata onnistuu tuolla. Otetaanpa nyt vaikka hieman erilaisempi esimerkki. Haluat seurata miten maastokenkiesi pohja kuluu kauden aikana. Tuolta löytyy sillekkin oma seurantansa. Voit ottaa kuvan kengistä vaikka kuukauden välein ja vertailla kulumista eri kenkien välillä. Saat sinne luonnollisesti myös kulusi, välineiden ostopaikat ja takuut ylös. Samoin voit seurailla omia aikojasi, painoasi tai ihan mitä vain haluat.....eikä sun tarvitse edes itse huolehtia siitä että muistatko vaihtaa jonkun urheiluvälineen kun on sen aika. Senkun vaan syötät tuonne että kun aloin käyttämään palvelua, niin sitä oli käytetty tuon verran ja ajatus on vaihtaa/huoltaa se sitten kun 1000km tulee täyteen. Ohjelma ilmoittaa sinulle automaattisesti että nyt tuli täyteen se minkä olet ilmoittanut huolto/vaihtorajaksi. Fiksua, toimivaa, voit itse valita ja muutella juttuja, tai voit ottaa lukuisan määrin valmiita käppyröitä ja taulukoita.

Voit juoksumatolla tarkastella käppyröissä vauhtia km/h taulukosta ja maantiejuoksuissa min/km. Tämmöset pienet jutut on just sellasia että ihmettelen, miksei niitä nuo muut isot saa tehtyä. Halusitpa sitten seurata omaa painoindeksiäsi tai vaikka mattotesteillä tehtyjä kynnyssykkeitä eri kausilta. Eikä tässä todellakaan vielä kaikki. Täällä on paikka myös sairastumisille ja loukkaantumisille. Voit kirjata tänne kaikki milloin olet ollut sairaana, mitä lääkkeitä syönyt, miltä se polvi näytti silloin (valokuvina) jne jne.... Tällöin näet heti yhdestä paikasta kauanko olet ollut harjoittelematta vaikkapa flunssan takia viimeisen 5 vuoden aikana. Tämä on tämän syksyn paras juttu =D