sunnuntai 30. marraskuuta 2014
viikko 48
MA: Lepo, kokouskiireitä
TI: Lepo, kokouskiireitä
KE: Tunnin pyörätesti ja kuntopiiri sekä mäkijuoksutreeni matolla 16*500m kaltavuuksilla 1,0,2,0,3,0,4,0,5,0,6,0,7,0,8,0 Ja nopeus oli kokoajan vakiona 10km/h.
Syke tuollaisesta harjoituksesta näyttää tämmöseltä
TO: Kuntopiiri ja minulle pitkä uinti 2km. Ei tullut olkapäät yhtään kipeäksi! Näyttää vihdoinkin siltä että olkapääfysioterapia on tuottanut tulosta. Olen tässä kuussa harkoissa uinut jo enemmän ku edellisen puolen vuoden aikana yhteensä. Eli 6km.
PE: Kuntopiiri ja 5km matolla juoksua 13km/h. Tuollakin vauhdilla nykykunnolla minulla nousee sykkeet jo yli 150 (ennen ne olivat sellaista 130)
LA: Kolmen tunnin pyöräily erilaisia juttuja ja mittareita testaillen.
SU: 14km "pitkä" juoksu matolla. Hieman tylsyyttä havaittavissa. Itseasiassa 10km juoksun jälkeen alkoi kuitenkin maittamaan, mutta kello oli niin paljon että päätin lopettaa 1/3-maratooniin.
Viikon saldona karvan verran yli 12 tuntia triathlonia.
Aika vetää yhteen ensimmäinen kuukausi jossa seurasin sykkeitä harjoittelussani.
Erittäin kevyttä urheilua 1555min (65%) - syke 80-110
Kevyttä urheilua 454min (19%) - syke 110-l130
PK-urheilua 263min (11%) - syke alle 130-145
VK-urheilua 102min (4%) - syke alle 145-160
MAX-urheilua 3min (<1 -="" 160="" br="" syke="" yli="">1>
Yhteensä kuukaudessa 2377min = eli noin 39,5 tuntia.
48. viikon ajatelma. Ylikalorit. Tämä sangen vähän puheissa oleva mutta suinkin tärkeä asia pitää nostaa vielä kerran esille. Lähes kaikissa tutkimuksissa poikkeuksetta todetaan että ihminen on tyytyväisimmillään kun se on ylikaloreilla. Alikaloreilla ihmiset ovat kärttyisiä, tyytymättömiä ja voivat huonosti monesti henkisesti. Siksipä urheilijoidenkin kannattaa muistaa vähintään kerran vuodessa pitää ns. ylikalorikausi. Tätä ovat käyttäneet aikoinaan niin Paavo Nurmi, Emil Zatopek, Lasse Viren, Juha Väätäinen kuin lukuisat nykyajankin urheilijat lähes lajista riippumatta.
Kesällä kilpaileville paras ajankohta tähän ylikaloritilaan on luonnollisesti joulukuu. Tärkeintä on siis varmistaa henkinen hyvinvointi sekä se että kroppa saa levätä. Ei siis riitä pelkästään että syödään tarpeeksi vaan parasta olisi irrottautua omasta lajista mahdollisimman hyvin. Joulukuu on siksi paras, koska silloin on luonnollisesti jo monia juhlia. Pikkujouluja, itsenäisyyspäivää, joulu, uusi vuosi jne...
Tämä kuukauisi kannattaa siis henkisen ja fyysisen jaksamisen takia käyttää siihen että käy sukulaisissa, kavereilla, harrastaa jotain muuta, kuitenkin kuntoa ylläpitää ja eritoten pitää huolen siitä että saa varmasti tarpeeksi hiilihydraatteja, proteiinia, rasvaa ja hivenaineita, kuituja sekä vitamiineja. TARKOITUS ei ole lihoa mahdollisimman paljon vaan tarkoitus on varmistaa se että kroppa saa kaikkea tarpeeksi. Vaikka siinä sivussa tulisi lisäkiloja niin ei haittaa. Ne ehtii keväällä ottaa pois ja niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, niin tämä on se avain parempaa kisakauteen.
Tätä on tutkittu paljon esim. Jenkeissä NFL:ssä ja Suomessa vaikkapa jääkiekkoilijoilla. Moni virheellisesti luulee että ne jääkiekkoilijat jotka koko kesän harjoittelevat ahkerasti ja eivät anna painon hetkeksikään nousta, olisivat talvella parhaassa iskussa. Kaikki kyseiset tutkimukset ovat kuitenkin todistaneet ihan muuta. Parhaiten ovat menestyneet ne jotka (esimerkkinä suomalaiset jääkiekkoilijat) ovat kesällä irrottautuneet jääkiekosta ja kurinalaisesta ruokavaliosta 2-4 viikon ajaksi.
Vanhat sananlaskut eivät ole tuulesta temmattuja. Niitä löytyy niin paljon, jotka kehottavat välillä herkuttelemaan tai syömään ja ottamaan rennosti etten viitsi tähän niitä edes alkaa listaamaan, vaikka mieli tekisikin laittaa edes top 10. SUL on kestävyysurheilijoille suositellut jo kauan että kisakauden jälkeen pidetään kropan fyysisen hyvinvoinnin takia muutama viikko todella kevyttä kuormaa harjoittelusta. Yhtä kauan on suositeltu myös että peruskestävyyskaudella pidettäisiin huolta riittävästä jopa reilusta ravinteiden saannista. Monesti kisakaudella joudutaan puutostilaan monessa asiassa. Niitä ei kurota kiinni viikonlopun aikana. Eikä ole syytäkään. Joulukuu on mitä mainoin aika nauttia kaikesta mitä kylässä tarjotaan. Mistään ei kannata kieltäytyä. Ei edes siitä alkoholista, jota moni kovasti karttaa sen pelossa että se vaikuttaisi omaan urheiluun. Toki mikään itse tarkoitus ei ole kännätäkkään. Glögiä vaan siis nauttimaan, terästettynä tai ilman. Muistakaa käydä kylässä myös naapureilla jne....kaikkea sitä mitä ette ehdi keväällä urheillessa tai kesällä kisatessa.
Aivot tarvitsevat siis sekä ylikaloreita hyvään ja terveelliseen elämään sekä säännöllistä irrottautumista perus arjesta. Samoin tarvitsevat myös lihakset, nivelet ja kaikki solut. Vaihtoehtoista tekemistä on niin paljon että ei muuta ku juoksijat elokuviin, uimaan, kylään, konserttiin, pulkkamäkeen jne..... Niin uskomattoman vaikea ku se itselle onkin myöntää niin siinä on juuri se tärkein avaintekijä uusiin ennätyksiin ensi kesänä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti