sunnuntai 28. elokuuta 2016

Viikko 34 - Olympialaiset ohi

MA: 5km kevyttä juoksua
TI: 5km mäkijuoksua. Alamäet kävellen ja ylämäet juosten.
KE: 5km peruskestävyysjuoksua
TO: Spinning 45min. Kävin aamulla myös kuntosalikuvauksissa vähän vetämässä leukaa ja hyppimässä poksille.
PE: Lepo
LA: Testasin maratonvauhtista juoksua 3km matolla. Siis vauhdilla 14km/h. Yllättävän hyvin meni, vaikken edes juossut vakiomatolla. Alkuun ja loppuun verryttelyt. Kyllä tästä vielä hyvä tulee =D
SU: Yllättäen en ehtinytkään mukamas käydä juoksemassa pitkistä. Oli kyläilyä, ruohonleikkuuta mökillä yms.

Nyt pitäis aloittaa taas säännöllinen venyttely. Huomasi sunnuntaina että lauantain kovempi juoksupätkä alkoi tuntumaan pakarassa, joten pakaravenyttelyä tarvitaan ainakin.


Viikon 34 ohikiitävänä teemana:

10ke vs. 10kg

Kummasta hyödyt enemmän?
Nyt otetaan käsittelyyn kaksi kuntoilijoiden yleisintä syytä joiden sanotaan olevan hyvän tuloksen esteenä. Eli raha tai paino. Olympiamaratonin voittajan painoindeksi oli 18,5 ja triathlonin voittajan 20,5. On siis täysin selvää että paino pitää olla alhaalla jotta pääsee pitkillä kestävyysmatkoilla lujaa. Suurimmalla osalla kuntoilijoita painot eivät ole lähellekkään tuota luokkaa ja todella suuri osa hyötyisi selvästi esimerkiksi maratonilla siitä että painoa olisi 10kg vähemmän. Tämä ei tietenkään koske niitä joiden painoindeksi on jo lähellä 20, mutta suurinta osaa kylläkin. Triathlonissa sama, vaikkei siellä paino niin paljoa haittaakkaan, mutta sielläkin on selvästi nähtävissä se että ihmisen painoindeksikäyrästä voidaan vetää yhtäläisyys maalintulojärjestykseen. Näin niinkuin tilastotieteellisesti.

Mutta kummasta sinä hyödyt enemmän lopputuloksen paranemisen kannalta? Siitä että sinulla olisi 10kg vähemmän painoa vai että saisit 10ke (10000e) urheilustipendin ensi vuodelle?

Rahallahan voi tehdä esimerkiksi välinehankintaa (auttaa varsinkin triathlonissa, mutta myös juoksussa), hierontaa, juoksumattoa, wattbikea, maksaa hallimaksuja, tasotestejä jne. Rahalla voisit myös tehdä esimerkiksi puoli vuotta vain puolikasta työviikkoa ja saada näinollen paljon lisää harjoitusaikaa ja lepoa itsellesi. Lisäksi joillakin olisi mahdollista ottaa talvella vaikkapa 2kpl kuukauden mittaisia palkattomia lomia ja käydä etelässä harjoittelemassa kaksi neljän viikon treenileiriä. Rahalla saisi asiantuntevan henkilökohtaisen valmennuksen jne.... Jokainen toki käyttäisi urheilustipendin parhaaksi katsomallaan tavalla.

Mutta kysymys siis kuuluu, kumman uskoisit auttavan sinua ENEMMÄN nopeampaan lopputulokseen päämatkallasi? Painonpudotuksen vai rahan?

sunnuntai 21. elokuuta 2016

Viikko 33 - Uudet suunnitelmat


Sairasteluviikko ja samalla tein uusia suunnitelmia ensi vuotta varten. Perjantaina vähän pyöräilyä. Ei kuitenkaan mitään isompaa mainittavaa tällä viikolla. Niin jo fysioterapiassa kävin. Se onkin lähes pakollinen että saa selästä lukot pois.


Viikon 33 ohikiitävänä teemana:

Selkäkippi

Moni tuntuu valittelevan monenlaisia kipuja. Ihmiset yrittävät käydä fysioterapeuteilla, hieronnoissa, akupunktioissa, venytellä jne. Mutta moni varsinkin selän ongelmista kärsivä on täysin unohtanut yhden perinteisimmistä ja helpommista hoitokeinoista. Selkäkipin. Tuollaisen laitteen saa ostettua itselleen 1-2 hieronnan/fysioterapiakäynnin hinnalla ja siitä on suunnaton apu monissa vaivoissa. Apua saa esimerkiksi seuraavissa tapauksissa
*Ryhtivirheet
*Hartia ja niskanseudun kivut
* Krooninen selkäkipu
*Väsynyt selkä
*Niskaongelmat
*Iskias ja lonkkasäryt
*Lonkkien, nilkkojen ja polvien tulehdukset ja säryt
*Se tehostaa nivelten liikkumista, aineenvaihduntaa ja niiden hapettumista
*Lievittää kipua
*Auttaa selkäytimen ahtaumissa
*Apua osteoporoosissa
*Skolioosiin yksi parhaista apukeinoista
*Selkäkippi edistää lihasten venymistä ja palautumista
*Verenkierto edistyy
*Suorituskyky paranee
*Edelleen ammattilaisten mielestä paras apuväline välilevyjen siirtymissä ja rappeutumisissa sekä parantaa niiden aineenvaihduntaa ja hapen saantia

2*5min päivässä jonkin edellä mainitun ongelman ilmaantuessa niin viikossa ongelmat ovat poissa suurimmalla osalla ihmisistä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Hintansa takia (lenkkarien hinnalla saa jo kyseisen laitteen) myös varsinkin juoksua (yms. iskutusta) harrastaville erittäin suositeltava hankinta.



sunnuntai 14. elokuuta 2016

Viikko 32 - Vielä on kesää jäljellä


MA: Vitosen kevyt hölkkä pururadalla.
TI: Kuukauden mattotestikymppi. Ihan helposti meni vauhdilla 11,5km/h. Keskisyke 134.
Viime vuoden juoksut ja tämän vuoden juoksut näyttävät sykkeiden osalta tämmöiseltä:


KE: Kurkku tuntui sille että saattaa tulla flunssa
TO: Edelleen voimistuu nuo flunssaoireet
PE: Tänäänkin oli pakko levätä ja toivoa parasta että huomenna pääsisi starttaamaan.
LA: Kempelemaratonpäivänä selkeä flunssa. Ei kannata startata edes kympille.
SU: Lepäilyä


Viikon 32 ohikiitävänä teemana:

Suoritusten rankkuus matkan kasvaessa

Törmäsin sattumalta maratonoppaassa ja Triathlete Europe lehdessä lähes samanlaiseen infoon.
Puolimaratonin sanottiin olevan 4 kertaa rankempi kuin kympin juoksu ja maraton 7 kertaa rankempi kuin puolimaraton. Triathlonin puolella taas puolimatkan sanottiin olevan 3 kertaa rankempi kuin olympiamatkan ja Ironmanin olevan 7 kertaa rankempi kuin puolikkaan. Jännää kyllä että moni Pro juoksija sanoo että alle tunnin puolimaratonista kestää palautua paljon kauemmin kuin maratonista (jonka varmaan nämä sanojat juoksevat jotain 2.08 tms). Mutta tuo rankkuus onkin sitten mielenkiintoinen. Puhutaanko siinä lihaskudosvaurioista vai henkisestä rankkuudesta vai mistä? Ennätysparannusta yrittävän henkilön kahden maratonin välisen ajan sanotaan olevan minimissään ideaalisesti 8vk ja täyden matkan triathlonilla 12vk. Eli tuostahan olisi taaksepäin laskettavissa että puolimaratonista palaudut n. 10 päivässä ja Joroisten kisasta n. parissa viikossa.

sunnuntai 7. elokuuta 2016

Viikko 31 - Viruksen jälkeen, on poutasää

MA: Enterorokko vaivaa vielä. Ei tosin kuumetta mutta kaikki muut taudin oireet
TI: Sama kuin eilenkin
KE: Vielä mennään entisillä
TO: Tänään ajattelin testata Kuopiossa juoksumatolla 5*1km juoksua nostaen vauhdin pikkuhiljaa 9, 9,5, 10, 10,5 ja 11km/h. Onnistui, vaikkakin jälkikäteen olo tuntui siltä että kannattikohan tuo.
PE: Haukivuoressa oli vuorossa puolen tunnin lenkki, joka meni näin kovakuntoisella pari minuuttia nopeammin.
LA: Vähän kanotilla melomista pojan kanssa
SU: Lepäilyä ja matkustusta



Viikon 31 ohikiitävänä teemana:

ruotsalaiset (kirjoitetaan aina pienellä)

ruotsalaiset tekivät vuonna 2013 tutkimuksen, jonka mukaan yleisin syy sille ettei ihminen kuntoile, oli liian kiireinen arki. Toinen tutkimus minkä he tekivät ruotsissa vuonna 2015 kertoi, että kaikkein vähiten ihmiset kuntoilevat lomien ja arkipyhien aikana....... niinpä niin, ruottalaiset on ruottalaisia vaikka smårissa paistais.