MA: Tämä viikko aloitettiin perinteisellä mattokymppitestillä. Alla näkee keskisykkeen kehittymistä tänä vuonna versus viime vuonna. Kauheastihan tuosta ei vielä voi mitään päätellä, koska tämän vuoden testit ovat vasta alussa.
Mielenkiintoista tätä on kuitenkin seurata. Tavoitteena on myös saada juostua joka kuukausi enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Tänään olisi siis vuorossa mattokymppi vauhdilla 11 km/h. Keskisyke pysyi 123 eli ihan hyvällä tasolla.
TI: Reipas PK-lenkki, mutta toki aika lyhyt.
KE: Kevyt PK-lenkki juosten. Alkaa tekemään mieli kuntosalille, uimaan, pyöräilemään, rullaluistelemaan, kiipeilemään, melomaan, soutamaan, hiihtämään, sauvakävelemään, koripalloilemaan, rantalentopallon peluuseen, jalkapalloon, sählyyn, vesipalloon, uppopalloon jne jne.... kauheasti lajeja olemassa joita tekis mieli harrastaa.
TO: Intervellajea matolla. Piti tehdä 5*2km, mutta lusmuilin ja juoksin 15km/h vauhdilla vain 2km, 1,5km, 1km ja 500m intervallit. Jostain syystä ei nappaa juokseminen tällä hetkellä. 2min palautukset on kuitenkin hyvät tuollaiseen juoksuun, juuri oikean mittaisia tekipä juoksun sitten matolla tai ulkona.
PE: Lepo
LA: Lepo. Tänään piti kyllä tehdä yhtä ja toista, mutta olin Tervaetapeissa talkoolaisena ja siellä tuli oltua 12 tuntia seisoskelemassa, niin ei viitsinyt rasittaa jalkoja enempää.
SU: Oli rantakelit, joten mentiin rannalle ja nautittiin. Ei rääkätty itseämme urheilulla....no kyllä minä juoksin Nallikarista kotiin 80min hölkällä, hitaasti.....erittäin hitaasti.
4 tuntia juoksentelua tällä viikolla.
Viikon 27 ohikiitävänä teemana:
Mikä kävely lasketaan juoksuksi?
Kovasti on monilla vallalla se että kerätään juoksukilometrejä ja niitä vertaillaan toisten kanssa. Kuitenkin on hyvin paljon erilaisia käytäntötä esimerkiksi siitä lasketaanko kävely juoksuksi ja jos niin missä olosuhteissa se lasketaan. Joku ei laske ollenkaan, joku laskee kaiken kävely ja joku siltä väliltä. Tässä muutamia esimerkkejä joissa ihmiset erovat toisistaan juoksukilometrien tilastoinnissa:
1) Lähes kaikki laskevat juoksutilastoihin sen mikäli esimerkiksi maratonin juottopisteillä kävelee.
2) Käytännössä kaikki ultrajuoksijat laskevat juoksukilometreiksi koko ultramatkan, vaikka esimerkiksi 100 km ultrassa tulisikin käveltyä vaikkapa 5 km.
3) Osa laskee juoksuksi intervallien välillä tapahtuvan palautuskävelyn, osa ei. On hyvin mahdollista että tuollaisessa harjoituksessa tulee juoksuvetoja 5 km ja palautuskävelyä 5km.
4) Huonompi kuntoiset kävelevät monesti juoksuharjoituksen yhteydessä. Heistä jotkut pitävät kävelyä kävelynä ja juoksua juoksuna. Onko sillä väliä jos kävely on jopa nopeampaa kuin erittäin kevyt juoksu?
5) Sitten on nämä mielenkiintoiset esimerkiksi 1 km lämmittelykävely ennen varsinaista harjoitusta. Tässä ihmiset jakautuvat jo puoliksi. Osa laskee tuon kilometrinmukaan kuukauden harjoituskilometreihin ja osa ei, koska se tehtiin kävellen. Taas pitää muistaa että tuo kävely saattaa joissain tapauksissa olla samaa vauhtia kuin hölkkä johon siirrytään kävelyn jälkeen. Entäpä sitten onko sillä väliä että tuon lämmittelykilometrin jälkeen mennäänkin uimaan, pyöräilemään tai hiihtämään? Mitä jos ennen ja jälkeen hiihdon kävelet tai hölkkäät sukset kädessä kilometrin kotoa ladulle tai päinvastoin. Tulisko nuo merkata juoksutilastoihin?
6) Lisätään vielä näitä esimerkkejä muutama. Mitä jos kävelet töistä kotiin 2km, vaihdat juoksuvaatteet ja lähdet juoksulenkille. Käykö tuo kävely samanlaisesta lämmittelystä, kuin minkä tekisit urheiluvaatteissakin. Merkataanko sitä ylös, vai tarviiko olla lenkkarit jalassa että saa merkata lämmittelykilsat juoksuksi? Tämmöistäkin kävelyä, jonka osa merkkaa juoksuksi, koska se toimi tulevan juoksun lämmittelynä saattaa helposti tulla vuodessa 500km. Toisella vuosikilometrit kasvaa tuon verran, toisella taas ei.
7) Hölkkälämmittely ennen kuntosalia? Joku merkkaa kilometrit ylös, joku ei
8) Voiko missään nimessä ikinä pelkkää kävelyä merkata vuoden juoksukilometreihin? Esimerkiksi vaikka päivittäinen työmatkakävely? Entä jos se sisältää useita kiireisiä juoksuspurtteja tien yli juuri ennenkuin valot vaihtuvat punaiseksi?
9) Jos sinulla on aktiivisuusranneke kädessä niin voiko pieniä päivän mittaan tehtyjä porrasjuoksuja, hölkkäämistä postilaatikolle jne yhdistää ja laittaa niistä lyhyistä spurteista yhdistelmää ylös, vai pitääkö juoksun kestää joku minimiaika ja olla minimin mittainen että se laitetaan kirjoihin ja kansiin?
10) Mitä jos sinulla on lapsia ja pelaat heidän kanssa sählyä, koripalloa, jalkapalloa jne. Siinä tulee yleensä helposti juostua joka ikinen päivä muutama kilometri pallon perässä. Tulisiko nämä laittaa yhteismatkaan mukaan? Tiedän että monet jalkapalloilijat laittavat ja sitten taas moni sählynpelaaja laskee juoksuihin vain juoksut, ei siis oman lajinsa harjoituksissa tulevaa juoksua.
Ei ole määritelty kyllä kovin tarkasti tuota että mitä kaikkea lasketaan yhteen, kun kuukauden juoksukilometrejä kysellään ja ilmoitetaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti