SPONSORIT

  • EasyFit Oulu-Ritaharju
  • Endurance Sports Finland (Newton, Sailfish, CEP)
  • Icebug
  • Powerbar
  • Special Bike

lauantai 25. toukokuuta 2013

Terwamaraton 2013

Yleensä sponsoreja ja tukijoukkoja kiitetään lopuksi, minäpä kiitänkin nyt aluksi =)
Eli kiitokset Easyfitille joka on mahdollistanut talvella mattojuoksut, kiitoksia Pykalle joka on mahdollistanut Icebug nastalenkkarit talvijuoksuun ja Powerbar urheilujuomat ja geelit yms. tuotteet että jaksaa harjoitella. Kiitokset Endurance Sport Finlandille jolta olen saanut CEP-kompressiotuotteita ja Newtonin lenkkarit, joilla juoksu suorastaan lentää. Kiitokset myös vaimolle treenien kestämisestä ja kiitokset 2kk-ikäiselle Atelle, joka ei ole ihan kokoajan valvottanut minua. Erityiskiitos maratonin aikaiselle huoltajalleni siskolle Ullalle. Oli taas niin vakuuttavaa huoltajana olemista, että parempaa saa etsiä (eikö löydä).

Sitten itse valmisteluihin. Alla taulukko eri vuosien harjoitusmääristä ja harjoituskerroista maratonille valmistautuessani:


Seuraavana kuvassa on vaatteet joilla juoksin tämän vuoden Terwan:Vaatteissa löytyy siis Ironman-lippis, Skins kompressiopaita, Skins kompressioshortsit, CEP-reisikompressiot, Compressportin kompressiosäärystimet ja sukat. Kenkinä minulla olivat hyväksi havaitut, nopeat ja keveät Newton distancet. Tällä kertaa jalkoihin ei tullut rakkoja, joten sekä nuo sukat että kengät tulevat olemaan minun suosikkini jatkossakin. Lisäksi pidin kädessä hikipantaa, jolla saisi tarpeentullen pyyhkeä hikeä silmistä.

Painot maratonpäivinä ovat eri vuosina olleet seuraavat:
2010: 75,2kg
2011: 72,2kg
2012: 73,8kg
2013: 71,0kg

Tosiaan paino nousi tänä vuonna vain 1,5kg "tankkausviikon" aikana. Söin ja join kuitenkin luultavasti tarpeeksi. Seuraavana aamuna paino oli taas 69,5kg.
Painollahan on aika suuri merkitys maratonilla, kuten myös säällä. Tästä laskurista näkee painon vaikutuksen maratonilla http://www.runningforfitness.org/calc/diet/weighteffect 

Tähän vielä kuva energiajuomista ja omahuoltopulloista joita otin kisaan mukaan, niin valmistelut on sen jälkeen esitelty:KISAPÄIVÄ

Aamulla heräsin hyvin klo 9 eikä väsyttänyt ollenkaan.  Söin perusaamupalan ja valmistelimme perheen matkaan. Ylimääräiset karvat oli ajeltu, nännit teipattu ja vaseliinia levitetty sekä varpaankynnet leikattu. Lähdimme muka hyvissä ajoin 90min ennen starttia tuohon 5km päähän, mutta niinvain ruuhkat olivat sellaiset että ihan viime minuuteilla sain nuo omat juomat toimitettua niille varatuille paikoille. Tämän jälkeen kellon ollessa 11.15 kävin vielä pari kertaa vessassa ja ravistelin jalkoja. Mitään varsinaista lämmittelyhölkkää en tehnyt.

 
Tuuli oli merenrannassa kohtuullisen kova ja lämpötilakaan ei varsinkaan varjossa ollut kovinkaan kova. Se nousi kisan edetessä varjossakin kuitenkin 20 asteeseen. Eedenissä oli auringonpuolella mittarissa jopa 37 astetta. Pilviä kun ei taivaalla näkynyt, niin tuo auringonpaiste kyllä tuntui varmasti jokaisella kilpailijalla. Ei ole kropat tottuneet toukokuussa täällä vielä tuollaiseen auringonpaisteeseen. Tuulta oli 3m/s ja puuskissa 7 m/s. Hieman se silloilla ja muutamilla suorilla tuntui tuo tuuli, mutta ei se haitaksi asti ollut. Enemmän auringonpaiste heikensi ihmisten aikoja kuin viilentävä vastainen merituuli.


Starttiviivalle kävelin rennosti, jopa ylirennosti. Minulla oli tällä kertaa mukana startissa urheilujuomaa, koska olin ajatellut etten juo 1. juomapisteellä kummallakaan kierroksella, koska siihen oli matkaa vain 10min. Teinkin juomahuollot juuri niinkuin olin suunnitellut. Kisan aikana suurin ongelma oli että en saanut urheilujuomaa oikein menemään alas. Se tuntui tulevan ylös aina kun olin juonut sitä. Ei kuitenkaan tullut kertaakaan, vaikka äänet ja eleet olivat sellaisia. Join kisan aikana yhteensä 1,5 litraa urheilujuomaa, nautin 5 geeliä ja join litran vettä. Muuten kaikki meni mainiosti, mutta urheilujuoma olisi saanut olla pari prosenttia miedompaa, niin olisi mennyt helpommin alas.

Juomahuolloissa minulla oli sisko Ulla tarjoamassa aukaistun geelin ja juomapullon minulle. Juonnit tehtiin omahuoltopisteillä seuraavasti:
4,7km kohdalla urheilujuomaa
7,5km kohdalla geeliä+vettä
10,5km kohdalla urheilujuomaa
14,1km kohdalla geeliä+vettä
17,4km kohdalla  urheilujuomaa
21,1km kohdalla geeliä+vettä
25,8km kohdalla urheilujuomaa (olivat muuten täyttäneet minun pullon kisajärjestäjän juomalla)
28,6km kohdalla geeliä+vettä
31,6km kohdalla urheilujuomaa
35,2km kohdalla geeliä+vettä
38,5km kohdalla urheilujuomaa

Startti tapahtui ja lähdimme kaikki siinä vaiheessa vielä ilossa suin juoksemaan kohti 42,2km päässä odottavaa maaliviivaa. Ensimmäinen kilsa meni tietysti hieman liian vauhdikkaasti, mutta vain 10sek liian nopeasti, joten hölläsin seuraavalle vähän ja se meni 5sek nopeampaa kuin mitä tavoite oli. Päätin hölkötellä tätä vauhtia nyt niin pitkälle kuin jaksan. Ajatus oli että yrittäisin juosta 4.25/km vauhtia puolimatkaan asti ja jos jaksaisin niin jopa 30km kohdalle. Tiesin että minulla tulee vauhti hiipumaan lopussa, joten siksi hyvä tahkota alkuun hieman nopeampia kilometrejä ilman että tahallaan himmailee jos rennosti kulkee. Niinpä en säikähtänyt, vaikka ensimmäisen vitosen väliaika oli 21min 40s.

Ensimmäinen kymppi taittui aikaan 43min 34s.

Juoksin tästä seuraavan kympin kilometrin vuorovedoilla yhden kaverin kanssa. Meillä pysyi vauhti hyvin, paitsi aina kun join urheilujuomaa, niin jäin hänestä muutaman metrin kun yritin saada sitä menemään alas. Askel oli kuitenkin rentoa ja vasemmassa jalassa ollut akillesjänne/pohkeen jäykkyys ei haitannut ollenkaan. Sitävastoin oikea lonkankoukistaja kiristyi kiristymistään. Tiesin että se tulee vaivaamaan, mutta hitsiläinen että se kiristyikin paljon. Ei pystynyt viemään oikeaa jalkaa lähellekkään niin taakse kuin vasenta. Videolla varmasti näkyy toispuoleinen juoksuloikka.


Toinen kymppi taittui aikaan 44min 4s.

Saavutimme ryhmän juoksijoita, jossa oli myös naisten voittajaksi juossut henkilö, jota olimme peesailleet koko matkan. Juoksimme yhdessä ryhmässä viimeiset pari kilometriä puolimatkaan. Puolimatkan juottopisteellä menin koko ryhmästä edelle ja huomasin taas kuinka tärkeää omahuolto juomapisteillä on. Puolimatkassa ei tuntunut kauhean pahalle, koska tuuli vilvoitti rannassa kivasti. Tunsin kyllä lonkankoukistajan kiristyksen, mutta yhtälailla tiesin että minulla on tavoite juosta tänään oma ennätys ja vieläpä näyttää siltä että 3.10 alituskin on mahdollinen.

Puolimatkan aika oli 1h 32min 27s. (4min 23s/km)


Kolmannelle kympille lähtiessämme kaveri, jonka kanssa olin juossut vuorovetoa alkoi tippumaan. Samoin huomasin, että moni muukin alkoi tippumaan matkan rasituksesta johtuen. Tasaisesti ohittelin noin 2 henkilöä/km toisella kierroksella. Eli yhteensä noin 40 juoksijaa, jotka olivat aloittaneet ensimmäisen kierroksen noin aikaan 1h 30min. Kuumuus ja krampit olivat monelle se syy miksi hiipuivat (kuulostelin jälkikäteen saunassa ja hieronnassa). Minulla meni vielä ihan hyvin tämä kolmas kymppi ei muita ongelmia kuin normaali vauhdin hienoinen hiipuminen.


Kolmas kymppi taittui aikaan 44min 52s.

Olin edelleen tavoitteessani alle 4.25/km vauhdissa. Nyt tiesin jo etten voi sipata niin pahasti etteikö ennätys tulisi. Luultavasti pystyisin vielä alle 3.10 aikaankin jos vain ei tulisi mitään odottamatonta. Pystyisin juoksemaan 10-15sek hitaampia kilsoja, eli vaikka ajat olisivat 4.40/km, niin pääsisin silti alle 3.10. Tuntui hyvälle......mutta lonkankoukistaja ja vastatuuli....ou nou....Juoksin tällä hetkellä yksin, noin 88m päässä naisten kärkiparista jotka juoksivat nyt rinnakkain, ppeesi oli liian kaukana, että siitä olisi saanut mitään hyötyä. Ohitin edelleen tasaisesti kilpailijoita joilla oli kramppeja tai kuumuusongelmia.....Mutta sitten 5km ennen maalia ja oikein tosissaan teatterin tykönä alkoi oikea pohjekramppaamaan itsellänikin. Oikein kunnon kramppeja. Säikähdin jopa että eikait tässä vaan pidä pistää kävelyksi ja alkaa hieromaan tuota koipea, tai pahimmassa tapauksessa se löisi niin jumiin ettei pystyisi tekemään mitään muuta ku kieriskelemään maassa tuskissaan. Siinä vaiheessa juoksin kisan hitaimman kilometrin 4.42/km. Olin harjoitellut sitä että juoksen viimeiset 5-6km huomattavasti lujempaa kuin muun matkan. Minulla oli varastoissa energiaa siihen ja jalat olisivat siihen pystyneet, kuten sydän ja keuhkotkin, mutta heikoin lenkki oikea pohje ei tällä kertaa antanut sitä tehdä. Olin ajatellut jopa 4.15/km loppukiristystä tai ihan vähintään 4.20/km, mutta nyt jouduin menemään sellaista 4.27/km vauhtia, joka sekin oli viimeisen kympin vauhtiin nähden kiristystä. Huolimatta kaikista kiristyksistä ja ongelmista, muistin tuuletella kuvauspisteillä ja katsella näkyykö tuttuja kannustajia matkan varrella. Ei aivan kauheasti ollut tänä vuonna yleisiä kannustusporukoita, jotka olisivat jaksaneet hurrata ja kannustaa kaikkia. Jonkin verran kuitenkin.

Neljäs kymppi taittui aikaan 45min 55s.

Loput pari kilsaa sellaista 4.25/km vauhtia ja viimenen pari sataa hieman alle 4.10/km vauhdilla. Ei pystynyt ja uskaltanut pohkeen takia yhtään enempää kiristää. Syke ei kauheasti päässyt nousemaan kun mentiin vielä mukavuusalueella lopussa. Toisen puolikkaan ajaksi tuli 1h 35min 41s. Ensimmäistä kertaa Terwalla ehdin lähteä toiselle kierrokselle juuri ennenkuin puolikkaan kärkijuoksijat tavoittivat minut.LOPPUAIKA 3.08.10 (4min 27s/km)

Virallisissa tuloksissa olen miesten sarjassa näköjään viidentenä: http://online.resultservice.fi/tulokset/fi/2013_terwa/mmyl/tilanne/1/0/?eka=0&korosta=372. Ennätys parani taas yli 10 minuutilla, eli täytyy olla todella tyytyväinen taas kerran......Mutta näinhän minä olin harjoitellut ja tätähän minä olin lähtenyt hakemaankin, eli tein kuten suunnittelinkin. (Näin myös siskoni muisti minulle kertoa matkan aikana =D ) GARMININ DATA JUOKSUSTA.


Ylhäällä olevasta taulukosta näkee Terwamaratonkehitykseni. Treeni on ollut oikeanlaista, koska ennätykset ovat kehittyneet tasaisesti. Lopussa vielä pojan yksi hienoista kannustuskylteistä. Illalla kroppaa kuumotti niin että piti mitata kuume. Kuumetta oli 38,1 joka on minulle aika kova lämpö, koska normaalisti ruumiinlämpö on 36,7.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KILPAILUT

26.6.2009 Kempele Kuoriem 1/4-triathlon: 2.55.07 raportti
15.8.2009 Kempele 1/2-maraton: 1.51.49 raportti
21.11.2009 Oulu Kuoriem salikisa 220kg/284% raportti
yhteensä 3 kisaa
*********************************************
24.4.2010 Kyrönjoki 1/2-maraton: 1.41.06 raportti
8.5.2012 Muhos Montan Tempo: 36.58 raportti
22.5.2010 Oulu Terwamaraton: 3.43.30 raportti
14.8.2010 Kempele 10km: 46.16 raportti
21.8.2010 Oulu OTC 1/8-triathlon: 1.08.08 raportti
4.9.2010 Oulu 1/2-maraton: 1.44.00 raportti
25.9.2010 Kiiminki 1/4-maraton: 46.42 raportti
30.10.2010 Kuopio 1500m uinti: 25.19,94 raportti
21.12.2010 Oulu Kuoriem salikisa: 51,4 pistettä raportti
yhteensä 9 kisaa
*********************************************
25.3.2011 Kotka 800m uinti: 12.11 raportti
16.4.2011 Ii 10km-juoksu: 41.43 raportti
30.4.2011 Kyröjoki 1/2-maraton: 1.32.17 raportti
21.5.2011 Oulu Terwamaraton: 3.29.44 raportti
2.6.2011 Oulu OTC-duathlon: 1.10.49 raportti
18.6.2011 Muhos Montan Tempo: 17.16 raportti
2.7.2011 Kokkola 1/8-triathlon: 1.06.52 raportti
16.7.2011 Joroinen 1/2-triathlon: 4.54.28 raportti
31.7.2011 Hämeenlinna triathlon: 11.18.30 raportti
24.9.2011 Kiiminki 1/2-maraton: 1.36.35 raportti
21.10.2011 Pori 1500m uinti: 24.07,65 raportti
21.10.2011 Pori 400m sekauinti: 6.53,84 raportti
22.10.2011 Pori 200m sekauinti: 3.10,65 raportti
+ 12 muuta uintilajia: raportit
yhteensä 25 kisaa
**********************************************
16.2.2012 Oulu Cooper: 3250m raportti
30.3.2012 Salo 400m sekauinti: 6.25,74 raportti
30.3.2012 Salo 1500m uinti: 22.25,78 raportti
1.4.2012 Salo 200m sekauinti: 3.03,36 raportti
+ 13 muuta uintilajia: raportit löytyy täältä
26.5.2012 Oulu Terwamaraton: 3.18.49 raportti
6.6.2012 Oulu OTC-duathlon: 1.09.51 raportti
14.7.2012 Joroinen 1/2-triathlon: 5.00.13 raportti
1.8.2012 Oulu OTC 1/8-triathlon: 1.05.10 raportti
4.8.2012 Oulujoki avovesiuinti: 31.43 raportti
11.8.2012 Kuopio 1/4-triathlon: 2.26.37 raportti
19.8.2012 Pajulahti triathlon: DNF raportti
9.9.2012 Oulu Kaiken kansan kymppi: 41.26 raportti
22.9.2012 Kiiminki 1/2-maraton: 1.34.38 raportti
26.10.2012 Turku 800m vapaauinti: 12.32.89 raportti
27.10.2012 Turku 200m sekauinti: 3.04.20 raportti
+5 muuta uintilajia: raportit löytyy täältä
yhteensä 33 kisaa
***********************************************
18.1.2013 Oulu 5km juoksu: 20.05 raportti
23.2.2013 Iin 10km testijuoksu: 44.22 raportti
14.3.2013 Oulu 3km testijuoksu: 11.10 raportti
27.4.2013 Iin puolimaraton: 1.27.20 raportti
25.5.2013 Oulu Terwamaraton: 3.08.10 raportti
16.6.2013 Oulu avovesiuintimestaruus: 33.30 raportti
30.7.2013 Kempele Kuoriem 1/4-triathlon: 2.25.24 raportti
24.8.2013 Oulujuoksu: 41.58 raportti
21.9.2013 Kiiminki 1/2-maraton: 1.30.15 raportti
25.10.2013 Vantaa 1500m vapaauinti: 24.20,47 raportti
26.10.2013 Vantaa 200m sekauinti: 3.09,73 raportti
+ 4 muuta uintilajia: raportit löytyy täältä
30.11.2013 Kempele Uphill Ultra: 20 kierrosta raportti
27.12.2013 Oulu Kuoriem juoksu: 34,52 raportti
yhteensä 17 kisaa
*********************************************
24.5.2014 Oulu Terwamaraton: 3.28.22 raportti
14.6.2014 Hyvinkää 1/8-triathlon: 1.22.25 raportti
19.7.2014 Joroinen 1/2-triathlon: 5.03.54 raportti
9.8.2014 Kuopio 1/4-triathlon: 2.36.34 raportti
yhteensä 4 kisaa
*********************************************
6.6.2015 Tornio 10km: 42.13 raportti
4.7.2015 Kemi 1/8-triathlon: 1.16.32 raportti
18.7.2015 Joroinen 1/2-triathlon: 5.16.15 raportti
8.8.2015 Kempele 1/2-maraton: 1.36.10 raportti
19.9.2015 Kiiminki maraton: 3.49.56 raportti
yhteensä 5 kisaa
*********************************************
17.3.2016 Ouluhalli 3000m: 12:32 raportti
18.5.2016 II 10000m ratakisa: 42:21 raportti
28.5.2016 Oulu Terwamaraton: 3:37:02 raportti