SPONSORIT

  • EasyFit Oulu-Ritaharju
  • Endurance Sports Finland (Newton, Sailfish, CEP)
  • Icebug
  • Powerbar
  • Special Bike

lauantai 9. elokuuta 2014

Kuopio SM-triathlon olympiamatka

Kuopiossa järjestelyt ja kisapaikka on aina toiminut, niinpä päätin osallistua kisaan myös tänä vuonna. Pyöräilyreitti ei minulle sovi yhtään, koska kokoajan on kääntämistä, jarruttamista tai ylämäkeä, mutta siitäkin huolimatta Kuopiossa on kiva kisailla. Tänäkään vuonna ei tarvinnut pettyä. Hellettä oli reilusti, ilma reippaasti yli 25, vesi reippaasti yli 24 (ei saanut käyttää märkäpukua). Yleisölle todella mukava seurata kisaa ja kisailijoilla ei tullut ainakaan kylmä. Kisakeskus todella toimiva, tulospalvelu toimi aivan eriplaneetalla kuin muissa triathlonin SM-kisoissa. MAHTAVA TULOSPALVELU! Kaikenkaikkiaan tämän parempaa ei tarvitse toivoa.

Itse en ole tänä kesänä/vuonna juuri harjoitellut, koska vietän välivuotta tulosrintamalla, mutta ajattelinpa silti ottaa osaa kolmeen ensimmäiseen SM-kisaan. Itseasiassa vain kaksi muuta miestä ikäryhmässäni 35-39 teki saman, eli osallistui kaikkiin kolmeen kisaan. Kukaan ei näytä olevan osallistumassa kaikkiin neljään tarjolla olevaan SM-kisaan meidän sarjassa.

Kuopioon saavuimme perjantaina jo klo 16 ja kisatoimiston avautuessa vasta klo 17 päätimme käydä syömässä. Hyvän ruokailun jälkeen suuntasimme ilmoittautumaan. Kaikki toimi erittäin sutjakkaasti. Myös hotellihuoneemme joka sijaitsi kisakeskuksen Scandic hotellissa oli hyvä ja eritoten ilmastointi toimi, mikä oli tämmöisellä helteellä tarpeen. Pyöräilin ja juoksin muutaman minuutin ja menin sen jälkeen laittamaan pyörää kisakuntoon. Yli tunnin yritin asentaa sisäistä juomapullopussia paikalleen, mutta tuloksetta. Uskomattoman vaikea asentaa sitä, mutta sen toimivuus on aivan omaa luokkaansa. Ajoasentoa ei tarvitse muuttaa ollenkaan, sen täyttö ajon aikana on helppoa ja siitä on helppo juoda. Myös katsoja/kannustajat kuulostivat huomaavan tuon. Kävin välillä kisainfossa, josta ei juuri hyötyä ollut. Enemmänkin se sekoitti monia ihmisiä. Milloin on oma startti, kuulunko SM-starttiin eli saanko käyttää märkäpukua vai en jne jne.... Kisan kulku oli itselleni kuitenkin selvä. Ilman märkäpukua tultaisiin uimaan. Infon jälkeen takaisin asentelemaan rungonsisäistä juomapussia ja ehkä puolen tunnin yrittämisen jälkeen onnistuin saamaan sen rungon sisään. Sitten koittamaan veden lämpötilaa ja minullehan kaikki alle 35 asteinen vesi on kylmää. Eniten siis jännäsin sitä miten tarkenen veteen.

Tein myös alustavan suunnitelman ajoistani. 30min uinti+vaihto. 75min pyöräily+vaihto. 45min juoksu. Eli 150min siis 2h 30min pitäis olla realistinen. Tosin mietin miten olkapää kestää uimisen ja toisaalta miten jaksan helteessä juosta. Pyöräily pitäis onnistua ja ilman märkäpukua uiminen ei pitäisi olla paha juttu.

Seuraavana aamuna ylös hieman nuhaisena (liian kylmällä olleen ilmastoinnin takia), suihkun jälkeen yrittämään aamupalaa, mutta eihän se onnistu, ikinä. Jotain sain kuitenkin syötyä ja juotua. Sitten kisapaikalle ja onneksi startti oli vasta 11.30, jotenka ei tarvinnut silmät ristissä lähteä kisaamaan.
Sain vietyä pyörän paikalleen ennen tarkastuksen ruuhkautumista ja ehdin käydä vielä pulahtamassa uimassakin ennen starttia. Olihan se vesi kylmää, mutta yllättävän hyvin noin 7 minuutissa pääsin sinne. Uidessahan se ei ole ikinä kylmää, vaan ainoastaan sinne mennessä.Nyt olen höpötellyt jo niin paljon että on aika siirtyä itse kisaan.

UINTI
Uinti lähti startista ihan ok, kaikki meni hyvin kunnes noin minuutti startin jälkeen joku törmäsi oikeaan suorana olleeseen käteeni ja siitä aiheutui olkapäähän kohtuullisen kova kipu. Niinpä yritin saada tilaa ympärilleni että pystyisin uimaan rauhassa. Kääntöpoijujen kohdalla huomasin hyväksi taktiikaksi tehdä tilaa itselleni ottamalla muutaman rintauinnin potkun. Taas jossain vaiheessa tuli olkapäähän muutama osuman, mutta sinänsä molemmat kaksi kierrosta sujuivat täysin samaa vauhtia. Kun hyppäsin pois uimasta kellotin itselleni uskomattoman huonon ajan. Katsoin nimittäin kelloa ja totesin että ei hyvänen aika. Olin kyllä katsonut kelloa jo ensimmäisenkin kierroksen jälkeen, mutta silti naurahdin ajalle. 30min tasan. Sehän tarkoitti sitä että 100m oli mennyt aikaa 2min. En yleensä pysty uimaan edes kevyttä vaparia altaassa nuin hitaasti. Itseasiassa rintauinnillakin pääsen tuota vauhtia. Ois varmaan pitänyt uida rintaa. No olkapään ongelmat olivat tiedossa ja uidessakin sen huomaa joka vedolla ettei pysty painetta laittamaan käsivetoon. UINNIN DATA.

1. VAIHTO
Vaihdon otin taas rauhallisesti, muutaman sanan ehdin vaihtaa seurakaverinkin kanssa, mutta sinänsä en tehnyt mitään turhaa eikä aikaa mennyt missään vaiheessa hukkaan. Olin silti todella hidas vaihtaja muihin verrattuna. Nyt minulla oli helpotuksena kuitenkin uusi teline ja Garminin pikatriathlonsetti. Nämä nopeuttivat kellotuksia ja vaihtoa huomattavasti edelliseen teippiviritykseen ja rannekkeen normaaliin hihnaan verrattuna. Aika-ajokypärä oli turhaan päässä, mutta sitä on hyvä testailla aina kisaoloissa. Kengät puin päälle jo vaihtopaikalla ja lähdin niiden kanssa hölkkäilemään kohti pyöräilyn aloitusta. Matkahan oli aika pitkä ja pyörän päälle hypätessä unohdin painaa vaihdon päättyneeksi ja pyöräilyn alkaneeksi. Korjasin tuon erehdyksen myöhemmin jälkikäteen tietokoneella, jotta datat olisivat oikein. Vaihtoon meni aikaa kaikkiaan 3min 5s, joten oli 3min jälessä aikatauluani. VAIHDON DATA. Toisaalta olisin saanut tuosta ehkä minuutin pois jos en olisi nauttinut siinä geeliä ja olisin kiirehtinyt, mutta eipä tässä nyt mitään ennätyksiä ollut tarkoitus yrittääkkään tuollaisen uinnin jälkeen.

PYÖRÄILY
Pyöräily sujui kokonaisuutena erittäin hyvin teknisesti, mutta samalla erittäin raskasta oli. Ei ollut intoa pyöräillä kovaa, kuntokaan ei sitä sallinut. Reidet huusivat hoosiannaa ja hieman jouduin myös pelkäämään ja varomaan tämmöisellä reitillä. Lisäksi kokoajan piti jarrutella, kiihdytellä, kääntyillä, kiivetä mäkeä jne....Kierrosvauhtini olivat aikalailla tasaiset. En saanut kertaakaan ajettua rennosti pitkää alamäkeä, koska edessä oli aina joku jota jouduin varomaan. En voinut ohittaa heitä, koska he eivät ajaneet oikeaa reunaa, vaan jouduin jarruttamaan hitaampien taakse ja huutamaan heille että "olisitko ystävällinen ja päästäisit ohi"....Helposti yli 60km/h olisi vauhti ollut jos ei tuota jarrutusta olisi tarvinnut tehdä, mutta nyt heitin aina noin 54km/h vauhdista jarrutuksen noin 30km/h. Keskinopeudeksi reitillä tuli minulle vain 32,1km/h ja keskisykkeet olivat 135. Maksimikaan ei kyllä ylämäenkään huipulla ollut kuin 148. Jaloista oli jotenkin voimat täysin poissa. Keskivoimat olivat kuitenkin samaa luokkaa kuin 35,5km/h vauhtisessa ajossa. Mäet vievät voimaa. Hitain kilsa oli vauhdiltaan 25,5km/h ja nopein 39,5km/h. Ei edes yhtään neljänkympin kilsaa, eli retkellähän täällä oltiin. Pyöräilyn aika 1.13.58. PYÖRÄILYN DATA.

2. VAIHTO
Nyt muistin kellottaa vaihdon kunnolla. Pyörän päältä pois ja taas kengillä kipittely vaihtoalueelle joka oli aika kaukana. Onnistuin taas aika hyvin tässä siirtymässä. Kamppeet vaihtui sutjakkaasti, vaikka laitoin sukat jalkaani. Lippis päähän ja hikinauha käteen sekä geeli takataskuun. Ei suurempia ongelmia, jalatkin ehdin pyyhkäistä vielä ennen sukkien laittoa. Aikaa kaikkeen meni sekunnilleen tasan 2min. Onhan se paljon, mutta on siinä siirtymistäkin. Sykekkin oli lähes sama kuin pyöräilyssä =D. VAIHDON DATA. Olin tässä vaiheessa noin 4min jäljessä aikatauluani eli tiesin jo nyt että käytännössä 2h 30min alittaminen ei tulisi onnistumaan tässä helteessä, mutta se ei juuri haitannut. Nyt vain mukavuutta juoksuunkin.

JUOKSU
Juoksu lähti hyvin liikkeelle, kiitos hyvän pyörän. Heti pääsi nopeasti ylös oikeaan juoksuasentoon. Hellekkään ei oikeastaan haitannut, mutta Newtoneihin laittama pikanauhoitus haittasi. Kengät olivat niin kireällä että ne puristivat vasemmassa jalassa jalkapöytää niin tiukasti että alkoi tehdä kipeää. Mietin välillä jopa kengän pois ottamista tai nauhoituksen löysäämistä jotenkin. Ajattelin että kyseessä on kuitenkin vain 10km ja kävelen välillä ja tunnustelen että miltä jalkapöytä tuntuu. Mitään rasitusmurtumaa en siihen kuitenkaan halua. Samalla kun varoin jalkapöytää niin etureidet menivät aivan jumiin. Saattoivat ne mennä pyöräilystäkin, mutta tämä ei ainakaan helpottanut, pelkäsin jopa että saattaa tulla kunnonkin kramppeja. Ensimmäisen kilsan rullailin 4.10/km vauhtia,


sen jälkeen hidastin 4.30 vauhtiin. Ja siitä aina sitten pikkuhiljaa vitosen vauhtiin. Järjestäjien juomahuolto ja märkien sienten huolto pelasi kyllä mahtavasti, siitä iso kiitos heille. Myös kannustus matkan varrella oli hyvää. Itselläni koska ei ollut mitään aikatavoitetta enää tässä vaiheessa eikä haitannut vaikka säästelin jalkoja, niin pystyin hauskuttamaan yleisöä myös samalla. Vaikka kävelinkin omasta mielestäni lähes kokoajan, niin silti hitain kilsa oli 5.07/km.


Eli pakko siinä on ollut mahtua juoksuakin joka väliin. Juoksun kokonaisaika oli maalissa 47min 31s eli 4.48/km. Keskisykkeet helteessä olivat 145. Maksimisyke maltillinen 155.
Tein ensimmäistä kertaa sellaisen tempun että kävelin maaliin, tämän huomoivat kyllä niin kuuluttaja, kuvaajat kuin muutkin kannustajat. Ja kävely oli vielä hidasta hiipimistä. Mutta joskus näin. Samassa yhteydessä en hoksannut painaa stoppia kellostani, mutta onneksi tietokoneella voi jälkikäteen sen tehdä oikea-aikaisesti. Ensikerralla toivottavasti mennään alle 2h 20min. JUOKSUN DATA.

Loppuaikani oli 2h 36min 34s. Sijoitukseni SM-kisassa oli 21. vartti pois ajasta ja olisin ollut kahdeksas. Tuohon vartti pois ajasta ei tarvisi kuin reenata normaalisti. Mitalille pitäisi ottaa siitä vielä 4min pois ja se vaatisi jo lajikohtaista hieman kovempaa reeniä. Jos saan olkapään kuntoon niin uinnin uskoisin saavani 25min, vaihto 2min, pyöräily 35km/h keskarille eli sellanen 69min, siihen minuutin vaihto ja reipas juoksu 41min toisi loppuajaksi 2h 18min. Siihen uskoisin pääseväni, mikäli ensi vuonna Kuopio sopii aikatauluun, reenaan normaalisti ja sää on yhtä hyvä kuin tänä vuonna (eli ei tuule ja sada, lämpöä saisi olla vähemmän). Virallisia tuloksia voi käydä katselemassa triathlonliiton ja kuopio triathlonin nettisivuilta.

Kaikenkaikkiaan ihan kiva kisa. Aikaan ja tulokseen ei tietenkään voi olla tyytyväinen, mutta jostain syystä tämmöisenä välivuonna en kauhean pettynytkään osaa olla. Vois olla että pitäis olla pettynyt, jotta ensi vuonna saisi reenattua itsensä kuntoon ja olisi motivaatiota lähteä alittamaan sitä 2h 20min rajaa. Nyt pitäis saada olkapää ja etureidet sekä lukuisat jalan rakot sekä vasemman jalan jalkapöytä takaisin terveiden kirjoihin. Sukat olivat hieman huonot, en käytä sellaisia enää jatkossa. Triathlonasu oli ihan toimiva, tosin hieman liian reilu ilman märkäpukua uida. Takataskussa oli hyvä kuljettaa yhtä geeliä. Kompressiosäärystimet toimivat, pohkeet eivät meinanneetkaan krampata. Muutenkin varustukselle annan arvosanan 9 1/2. Vaikkakin Newtonit puristivat pahasti jalkaa, mutta se oli oma vikani, olin laittanut pikanauhat aivan liian kireälle......ja Shiv-pyörä on tehty enemmänkin nopeaan maantieajoon kuin kaupunki suhaamiseen.......

Kiitoksia kuvista vaimolle, Tiialle ja Outille. Vaimo kuvasi pyöräilystä myös videoita, mutta pyöräilyvauhti on niissä niin verkkaista ettei kukaan jaksa odottaa että olen ajanut ruudun vasemmasta laidasta oikeaan laitaan, joten jätän tällä kertaa videot laittamatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KILPAILUT

26.6.2009 Kempele Kuoriem 1/4-triathlon: 2.55.07 raportti
15.8.2009 Kempele 1/2-maraton: 1.51.49 raportti
21.11.2009 Oulu Kuoriem salikisa 220kg/284% raportti
yhteensä 3 kisaa
*********************************************
24.4.2010 Kyrönjoki 1/2-maraton: 1.41.06 raportti
8.5.2012 Muhos Montan Tempo: 36.58 raportti
22.5.2010 Oulu Terwamaraton: 3.43.30 raportti
14.8.2010 Kempele 10km: 46.16 raportti
21.8.2010 Oulu OTC 1/8-triathlon: 1.08.08 raportti
4.9.2010 Oulu 1/2-maraton: 1.44.00 raportti
25.9.2010 Kiiminki 1/4-maraton: 46.42 raportti
30.10.2010 Kuopio 1500m uinti: 25.19,94 raportti
21.12.2010 Oulu Kuoriem salikisa: 51,4 pistettä raportti
yhteensä 9 kisaa
*********************************************
25.3.2011 Kotka 800m uinti: 12.11 raportti
16.4.2011 Ii 10km-juoksu: 41.43 raportti
30.4.2011 Kyröjoki 1/2-maraton: 1.32.17 raportti
21.5.2011 Oulu Terwamaraton: 3.29.44 raportti
2.6.2011 Oulu OTC-duathlon: 1.10.49 raportti
18.6.2011 Muhos Montan Tempo: 17.16 raportti
2.7.2011 Kokkola 1/8-triathlon: 1.06.52 raportti
16.7.2011 Joroinen 1/2-triathlon: 4.54.28 raportti
31.7.2011 Hämeenlinna triathlon: 11.18.30 raportti
24.9.2011 Kiiminki 1/2-maraton: 1.36.35 raportti
21.10.2011 Pori 1500m uinti: 24.07,65 raportti
21.10.2011 Pori 400m sekauinti: 6.53,84 raportti
22.10.2011 Pori 200m sekauinti: 3.10,65 raportti
+ 12 muuta uintilajia: raportit
yhteensä 25 kisaa
**********************************************
16.2.2012 Oulu Cooper: 3250m raportti
30.3.2012 Salo 400m sekauinti: 6.25,74 raportti
30.3.2012 Salo 1500m uinti: 22.25,78 raportti
1.4.2012 Salo 200m sekauinti: 3.03,36 raportti
+ 13 muuta uintilajia: raportit löytyy täältä
26.5.2012 Oulu Terwamaraton: 3.18.49 raportti
6.6.2012 Oulu OTC-duathlon: 1.09.51 raportti
14.7.2012 Joroinen 1/2-triathlon: 5.00.13 raportti
1.8.2012 Oulu OTC 1/8-triathlon: 1.05.10 raportti
4.8.2012 Oulujoki avovesiuinti: 31.43 raportti
11.8.2012 Kuopio 1/4-triathlon: 2.26.37 raportti
19.8.2012 Pajulahti triathlon: DNF raportti
9.9.2012 Oulu Kaiken kansan kymppi: 41.26 raportti
22.9.2012 Kiiminki 1/2-maraton: 1.34.38 raportti
26.10.2012 Turku 800m vapaauinti: 12.32.89 raportti
27.10.2012 Turku 200m sekauinti: 3.04.20 raportti
+5 muuta uintilajia: raportit löytyy täältä
yhteensä 33 kisaa
***********************************************
18.1.2013 Oulu 5km juoksu: 20.05 raportti
23.2.2013 Iin 10km testijuoksu: 44.22 raportti
14.3.2013 Oulu 3km testijuoksu: 11.10 raportti
27.4.2013 Iin puolimaraton: 1.27.20 raportti
25.5.2013 Oulu Terwamaraton: 3.08.10 raportti
16.6.2013 Oulu avovesiuintimestaruus: 33.30 raportti
30.7.2013 Kempele Kuoriem 1/4-triathlon: 2.25.24 raportti
24.8.2013 Oulujuoksu: 41.58 raportti
21.9.2013 Kiiminki 1/2-maraton: 1.30.15 raportti
25.10.2013 Vantaa 1500m vapaauinti: 24.20,47 raportti
26.10.2013 Vantaa 200m sekauinti: 3.09,73 raportti
+ 4 muuta uintilajia: raportit löytyy täältä
30.11.2013 Kempele Uphill Ultra: 20 kierrosta raportti
27.12.2013 Oulu Kuoriem juoksu: 34,52 raportti
yhteensä 17 kisaa
*********************************************
24.5.2014 Oulu Terwamaraton: 3.28.22 raportti
14.6.2014 Hyvinkää 1/8-triathlon: 1.22.25 raportti
19.7.2014 Joroinen 1/2-triathlon: 5.03.54 raportti
9.8.2014 Kuopio 1/4-triathlon: 2.36.34 raportti
yhteensä 4 kisaa
*********************************************
6.6.2015 Tornio 10km: 42.13 raportti
4.7.2015 Kemi 1/8-triathlon: 1.16.32 raportti
18.7.2015 Joroinen 1/2-triathlon: 5.16.15 raportti
8.8.2015 Kempele 1/2-maraton: 1.36.10 raportti
19.9.2015 Kiiminki maraton: 3.49.56 raportti
yhteensä 5 kisaa
*********************************************
17.3.2016 Ouluhalli 3000m: 12:32 raportti
18.5.2016 II 10000m ratakisa: 42:21 raportti
28.5.2016 Oulu Terwamaraton: 3:37:02 raportti